top of page

Journalist Teun van de Keuken is geschokt als hij in een boek leest over kindslaven op de cacaoplantages in West-Afrika. Slavernij bestaat nog steeds. Hij gaat op onderzoek uit.

Hij ontdekt dat (kind)slavernij nog schrikbarend veel voorkomt in West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt. Hij is verbaasd. In 2001 hebben een aantal grote internationale chocoladebedrijven hun handtekening zetten onder het Harkin Engel Protocol. Daarin staan afspraken om de ergste vormen van kinderarbeid te elimineren.

 

Chocoladecrimineel
Teun eet een aantal chocoladerepen op. Hij geeft zich aan als chocoladecrimineel, omdat hij nu weet dat chocolade besmeurd is met illegale praktijken, maar het toch blijft snoepen.

Teuns aangifte tegen zichzelf wordt niet-ontvankelijk verklaard. Op advies van zijn advocaat gaat hij op zoek naar getuigen: slachtoffers van zijn chocolade-consumptie. In Ivoorkust vindt hij vier jongens die als slaaf op een cacaoplantage werkten. Zij leggen een getuigenverklaring tegen Teun af.

Teun wacht de uitspraak af, maar zit niet stil. Hij is vastberaden iets te veranderen aan de gruweldaden van de gevestigde choco-orde.

Slaafvrije reep!
Hij gaat naar chocoladebedrijf Nestlé. Zij sponsoren op dat moment de nieuwe Sjakie en de Chocoladefabriek-film.

Teun vraagt Nestlé een slaafvrije reep te produceren. Wanneer Nestlé niet thuis geeft, besluit Teun zelf het goede voorbeeld te geven.

Op 29 november 2005 komt de eerste Tony's Chocolonely reep op de markt: melkchocolade in een alarmerende rode verpakking. Fairtrade en honderd procent slaafvrij. Teun laat vijfduizend van zijn melkchocoladerepen maken.

 

Dit blijkt niet genoeg. De vraag is gigantisch: er worden dertienduizend repen besteld! Teun schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel. Tony wordt een echt chocolademerk.

 

Slaafvrije reep?
Helaas ziet Teun in Ghana dat de impact van de Fairtrade-certifi cering beperkt is. Fairtrade blijkt niet altijd slaafvrij te betekenen. De boeren krijgen de juiste prijs, maar hun werknemers dan?

Chocolademerk Bellissimo spant een kort geding aan tegen Tony‘s. 'Slaafvrije chocolade bestaat niet’, vindt het Zwitserse chocolademerk. De claim dat het wel bestaat zou schadelijk zijn voor andere chocoladeproducenten.

‘100% slaafvrij’ wordt ‘op weg naar 100% slaafvrije chocolade’, omdat er nog veel moet gebeuren voordat alle chocolade in de wereld écht slaafvrij is.

 

Oneerlijk
Dan doet het gerechtshof uitspraak. Teun krijgt moreel gelijk in zijn rechtszaak tegen zichzelf als chocoladecrimineel. Het gerechtshof kan hem niet vervolgen. Iedereen die chocolade eet, zou dan moeten worden vervolgd.

De repen krijgen een metamorfose: ze zijn verdeeld in ongelijke stukjes. Tony’s vond het gek dat een chocoladereep uit gelijke blokjes bestaat, terwijl het er in de chocoladewereld helemaal niet eerlijk aan toe gaat.

 

Nog altijd is Tony in ontwikkeling. Inmiddels hebben zij een eigen stichting en veel meer soorten chocolade.

De chocoladecriminaliteit wordt minder.

 

Bent u een chocoladecrimineel? Bij Mission koopt u uw Tony om thuis bewust en verantwoord te genieten, of om cadeau te doen.

bottom of page